Terrine van Gegrilde Groenten

Kerstrecept: Terrine van gegrilde groenten

Ben jij op zoek naar een kerstrecept voor een groot aantal personen, dat er spectaculair uitziet en tóch niet moeilijk is om te bereiden? Maak dan deze heerlijke vegetarische terrine van gegrilde groenten met kaas en korianderpesto. De terrine moet een nachtje in de koelkast staan, dus je kunt het gerecht al de dag vóór kerst maken. Op de dag zelf hoef je de terrine alleen nog maar te garneren en aan te snijden. Dit recept is zeker genoeg voor 8 mooie plakken. Een perfect voorgerecht, bijgerecht of eyecatcher van je kerstbuffet!

Probeer ook andere recepten van Foodie Fredi op haar website.

Terrine van Gegrilde Groenten

Terrine en verrine
Het woord terrine komt van terre, oftewel aarde en verwijst naar de rechthoekige, aardewerken schaal waarin dit gerecht vroeger werd gemaakt. Soms met vlees (zoal paté) maar er zijn ook vele varianten met vis, groente of fruit. Een hippe moderne versie van de terrine is de ‘verrine’. Dit is een terrine-achtig gerechtje voor één persoon, gemaakt van verschillende laagjes die in een glas geserveerd worden. Dit kerstrecept is voor beide geschikt, dus je kunt ook glaasjes vullen met de verschillende ingrediënten. Je moet de groenten dan wel klein snijden.

Bereiding: 1 uur en 8 uur wachttijd

INGREDIENTEN – 8 personen

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 50 ml olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 350 gram zachte kaas (200 gram hüttenkäse en 150 gram ricotta)
  • zeezout en peper

Voor de korianderpesto:

  • 2 bosjes verse koriander
  • 60 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 2 tl komijnpoeder
  • zeezout en peper
  • 4 el olijfolie

Voor de garnering:

  • verse korianderblaadjes
  • geroosterde pijnboompitten

Extra nodig:

  • plastic folie
  • bakblik/terrinevorm

BEREIDINGSWIJZE

      1. Begin met het ontvellen van de paprika’s. Dat kan op 2 manieren: in de oven of op het fornuis.
        Oven: verhit je oven op 225 graden of zet de grill op de hoogste stand. Besprenkel de paprika’s met een klein beetje olijfolie en gril ze tot ze zwart blakeren.
        Gasfornuis: Houd de paprika’s met een tang of lange vork direct op het vuur van je gaspit, tot ze zwart blakeren.
        Laat de paprika’s afkoelen in een luchtdichte plastic zak of dek ze af met plastic folie. Na een kwartiertje kun je het vel er dan heel gemakkelijk afhalen.
      2. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd elke paprika in vieren.
      3. Snijd de uiteinden af van de courgettes en snijd ze in de lengte dunne plakjes. Bijvoorbeeld met behulp van een mandoline of kaasschaaf.
      4. Snijd de uiteinden af van de aubergines en snijd ook deze in dunne plakken.
      5. Meng in een kommetje de olijfolie met het citroensap, versgemalen peper en een klein beetje zout. Smeer de plakjes courgette en aubergine in met deze olie.
      6. Gril de plakjes aubergine en courgette op een hete grillpan en leg ze apart (soort bij soort). Maak een apart stapeltje van je mooiste plakjes courgette (met mooie grillstrepen!) want die gebruik je straks als eerste laag.
      7. Terwijl de gegrilde groente ligt af te koelen, kun je de korianderpesto maken: meng in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) de verse koriander, knoflook, komijnpoeder, pijnboompitten (niet geroosterd), olijfolie en zout en peper. Het mengsel moet smeerbaar zijn dus als het te droog is, dan nog wat extra olijfolie toevoegen.
      8. Doe de kaas in een kommetje en klop met een vork een beetje luchtig.
      9. Nu kun je de terrine gaan maken! Bekleed de terrinevorm met plastic folie, doe gerust meerdere lagen over elkaar. Er moet ook nog een gedeelte folie over de rand hangen (zo’n 5 cm).
      10. Pak de mooiste plakjes courgette en leg deze dakpansgewijs op de bodem van de terrine, plak de zijkanten tegen het plastic folie aan.
      11. Bedek met een laag aubergine, een laag gele paprika, een laag courgette, een laag rode paprika, een laag kaas en een laag korianderpesto. Zorg er steeds voor dat de hele bodem bedekt is en druk de groenten zachtjes aan. Er moet zo min mogelijk lucht in de terrine zitten. Eindig met een laag aubergine (snijd de plakjes bij om het passend te maken).
      12. Vouw het plasticfolie dicht en zet de terrine een hele nacht in de koeling. Leg iets zwaars bovenop zodat de laagjes goed aangedrukt worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een paar pakjes boter. Of blikjes drinken (leg er dan wel een passend vel karton onder want anders beschadig je de terrine).
      13. De volgende dag: vouw de plastic folie van de terrine open, leg een bord (of plank) op het blik, hou stevig vast en draai in één keer om. Verwijder voorzichtig het folie.
      14. Garneer de terrine met blaadjes koriander en pijnboompitten (die je even hebt geroosterd in een koekenpan).
      15. Snijd de terrine met een heel scherp mes!

Waar koop ik mijn ingrediënten op De Bazaar?
Bezoek de groentestraten, Amazing Oriental en het kruidenplein.