Rode bietenburger web

Recept van de week: Rode bietenburger met feta en avocadospread

Burger-time! Maar dan wel lekker vegetarisch. Deze bietenburger zal je echt verrassen. Met zijn dieprode kleur is hij prachtig om te zien, maar ook lekker op smaak dankzij de feta, komijn en knoflook. Fredi heeft een paar verschillende recepten uitgeprobeerd, maar deze variant met een frisse, pittige avocadospread is haar favoriet. En het gebakken eitje bovenop, maakt het natuurlijk helemaal af.

Probeer ook andere recepten van Foodie Fredi op haar website.

Rode bietenburger web

Bereiding: 30 min

INGREDIËNTEN – 4 burgers

Voor de bietenburgers:

  • 2 grote of 3 kleine rauwe bieten, geschild
  • 80 gram havermout
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • 1 ei
  • 1 el olijfolie
  • 2 el verse peterselie, gesneden
  • 2 tl komijnpoeder
  • peper & zout

Voor de avocadospread:

  • 1 eetrijpe avocado
  • 1 grote eetlepel Griekse yoghurt
  • handje verse korianderblaadjes
  • ½ of 1 tl harissa (of een paar chillivlokken)
  • peper en zout
  • 2 el citroensap

Om het af te maken:

  • 4 broodjes
  • beetje rucola
  • plakjes rode ui
  • 4 gebakken spiegeleieren

Keukenspullen:

  • rasp
  • keukenmachine

Zo maak je het:

  1. Snij de rode ui, knoflook en de geschilde bietjes zeer fijn of rasp ze met een rasp of met een keukenmachine. Het mag nog een beetje structuur hebben, dus niet te fijn malen. Doe alles in een mengkom.
  2. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar.
  3. Voeg de gekruimelde feta, verse peterselie en zout en peper toe. Roer of kneed alles goed door elkaar.
  4. Zet het bietenmengsel een half uurtje weg, zodat de havermout het vocht kan opnemen.
  5. Maak ondertussen de avocadospread: doe het vruchtvlees van de avocado in een keukenmachine, samen met de yoghurt, koriander, citroensap, harissa en zout en peper. Pureer tot een gladde saus.
  6. Maak je handen een beetje nat en maak 4 mooie ronde burgers van het bietenmengsel.
  7. Verhit een grill- of koekenpan op het vuur en grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
  8. Bak in een andere koekenpan de spiegeleieren. Bestrooi de eieren met zout en peper.
  9. Beleg elk broodje met een beetje rucola, avocadospread, een bietenburger en bovenop een spiegelei.
  10. Garneer met verse koriander.

Waar koop ik mijn ingrediënten op De Bazaar?
Bezoek de Food Markt op de Oosterse Markt, loop door de groentestraten en het Kruidenplein.