Heerlijke recepten voor pepernoten

Pakjesavond valt dit jaar op maandag 5 december. Het weekend ervoor zijn perfecte dagen om samen met de kinderen overheerlijke pepernoten te bakken voordat Sinterklaas de cadeautjes langs brengt. Wij hebben een aantal heerlijke en makkelijke recepten opgezocht:

Kruidnoten

Bereiding: 30 minuten en 15 minuten wachttijd

kruidnoten

INGREDIENTEN – 4 personen

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter of margarine
  • 50 ml melk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 170°C
  2. Mix de boter in een beslagkom zacht.
  3. Kneed met je handen of met de mixer (deeghaken) meel, suiker, speculaaskruiden, zout en melk door de boter tot alles goed gemengd is. Het laatste stuk gaat het best met je handen.
  4. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen.
  5. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Pepernoten

Bereiding: 20 minuten en 15 minuten wachttijd

pepernoten

INGREDIENTEN – 4 personen

  • 110 gr zelfrijzend bakmeel
  • 60 gr boter
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 25 gr schenkstroop
  • 1 eetlepel koekkruiden (of speculaaskruiden)

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en meng de schenkstroop erdoor. Meng dan alle ingrediënten door elkaar en kneed het tot een soepel deeg. Zet het een half uur in de koelkast
  2. Rol het deeg uit tot een dikke plak (iets minder dan een cm) en snij er bijvoorbeeld met een appelboor kleine rondjes uit. Voor een sneller resultaat snijd je er kleine vierkantjes uit.
  3. Leg de pepernoten op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden C.

Chocolade kruid- en pepernoten

Bereiding: 5 minuten en 5 minuten wachttijd

chocolade kruidnoten

INGREDIENTEN – 4 personen

  • Je zojuist zelfgemaakte kruid- of pepernoten of gekochte kruid- of pepernoten.
  • pure, melk of witte chocola

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocola in au bain marie
  2. Doop de (afgekoelde) kruid-en of pepernoten hierin
  3. Laat ze hard worden op een bakplaat bekleed met bakpapier

Pepernoten-ijs

Heb je nog kruid of pepernoten over? Maak dan als dessert pepernoten-ijs.

Bereidingswijze:

  1. Verkruimel wat pepernoten/kruidnoten (laat een paar heel) over een bakje vanille-ijs.
  2. Als je wilt, kun je nog wat chocola smelten en met een lepel over het ijs en de pepernoten/kruidnoten ‘draden’ trekken. De chocola wordt vrijwel direct hard door het koude ijs.

Waar haal je de ingrediënten:

  • Speculaaskruiden koop je in overvloede en voordelig op het Kruidenplein in de Oosterse Markt.
  • Chocolade en pepernoten vind je onder andere bij het Chocopaleis op de Boulevard.