kerstrecept spiraaltaart

Kerstrecept: Spiraaltaart met labneh en korianderpesto

spiraaltaart-receptDeze vegetarische spiraaltaart is gemaakt van wortel, aubergine en courgette. Is het niet prachtig? Fredi heeft er een Midden-Oosters tintje aan gegeven door een vulling te gebruiken van labneh en korianderpesto. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vulling gebruiken, zoals bijvoorbeeld roomkaas met basilicumpesto. Dit is een geweldig recept voor Kerst, want je kunt de taart van tevoren maken en vlak voor het Kerstdiner afbakken.

Labneh
Labneh is een yoghurt-dip uit het Midden-Oosten. Een soort hangop, op smaak gebracht met lekkere kruiden zoals het mengsel Za’tar (smaakt naar tijm en oregano). Je kunt Labneh kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is heel gemakkelijk. Begin wel een dag van tevoren, want het moet een nachtje in de koelkast staan.

Probeer ook andere recepten van Foodie Fredi op haar website.

Spiraaltaart met labneh en korianderpesto

  • Aantal personen: 4-6
  • Tijd: 25 minuten en 40 minuten baktijd
  • Moeilijkheidsgraad: uitdaging

Ingrediënten:

Voor de labneh:

  • 500 gram volle Griekse of Turkse yoghurt
  • 1 el Za’atar kruiden

Voor de korianderpesto:

  • bosje koriander
  • 40 gram walnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie
  • 1/4 of ½ rode peper (naar smaak), zaadjes verwijderd
  • sap van ½ citroen
  • snufje zout

Overige ingrediënten:

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
  • 2 courgettes (groen en/of geel)
  • 2 aubergines
  • 3 (lange) winterwortels
  • zeezout
  • olijfolie

Extra nodig:

  • mandoline en kaasschaaf of dunschiller
  • keukenmachine of staafmixer
  • ronde taartvorm
  • aluminiumfolie

Bereiding:

1 dag van tevoren:

  1. Leg een thee-of kaasdoek in een vergiet of zeef en hang de zeef boven een kom (zeef mag de bodem niet raken). Schep de yoghurt in het doek en vouw het doek aan de bovenkant dicht. Leg een bord bovenop en zet de yoghurt een nacht in de koelkast om uit te lekken.

Op de dag zelf:

  1. Haal de yoghurt uit de koelkast, je hebt nu een dikke crème. Roer de za’tar kruiden door de yoghurt. De labneh is klaar.
  2. Maak nu de korianderpesto: meng alle ingrediënten in een keukenmachine of gebruik de staafmixer.
  3. Roer de korianderpesto door de labneh. Zet weg tot gebruik.
  4. Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat ontdooien.
  5. Snijd de courgette, aubergine en wortel in heel dunne plakjes met behulp van een mandoline of kaasschaaf. Probeer plakjes van gelijke dikte en breedte te krijgen. Wortel snijden gaat het beste met een kaasschaaf of dunschiller. Aubergineplakjes zijn wat breder, dus die kun je het beste in de lengte halveren. Leg alles klaar op een schaal.

Snijd de groenten in dunne plakjes

  1. Vet een ronde taartvorm in met een beetje boter of olijfolie en bedek de bodem met de plakjes deeg. Druk de plakjes tegen elkaar aan en snijd het overtollige deeg aan de bovenkant weg.
  2. Verdeel de labneh-korianderpesto vulling over de taartbodem.
  3. Pak een plakje wortel en rol deze op in je hand, daaromheen een plakje courgette en dan een plakje aubergine. Herhaal dit nog een keer in je hand, je hebt nu een groot rolletje. Leg deze in het midden van de taart en druk een beetje in de vulling zodat het goed blijft zitten.

Maak een rolletje van de 3 groenten in je hand en leg deze in het midden.

  1. Leg nu laagje voor laagje alle overige plakjes in een rondje eromheen, totdat de taart helemaal gevuld is. Zorg ervoor dat alle plakjes gelijke breedte hebben, dus snijd een randje eraf als dat nodig is.
  2. Besprenkel de taart met olijfolie en bestrooi met zeezout.

Besprenkel de spiraaltaart met olijfolie en bestrooi met zeezout.

  1. Dek af met aluminiumfolie en bak de taart 20 minuten op 180 graden. Verwijder de folie en bak de taart nog eens 20-25 minuten.

Serveer warm.

Tip van Foodie Fredi: Voor een Mediterrane variant kun je de labneh-koriander vulling vervangen door roomkaas, pesto en mozarella.